GUINÉ-BISSAU   

    feiten, impressies en beelden       

 

Laatst bijgewerkt: 9 oktober 2019

_________________________________________________________________________________________________

De vluchten van EuroAtlantic zullen vanaf 1 november de volgende dienstregeling hebben (uitsluitend op vrijdag): 

Lissabon - Bissau: 09.00 - 13.25

Bissau - Lissabon: 15.40 - 20.00 uur

                                                                  ************

Vanaf 1 november 2019 zal EuroAtlantic tot mijn grote vreugde weer dagvluchten i.p.v. de huidige nachtvluchten Bissau-Lissabon v.v. gaan onderhouden. Wat mij betreft is EuroAtlantic nog steeds de best way om van hier naar daar en van daar naar hier te komen (beenruimte; service; toegestane gratis 46 kilo bagage; buitengewoon vriendelijke crew).

                                                                  ************

Het ministerie van BuZa heeft op 24 november 2017 haar reisadvies voor Guiné-Bissau aangepast: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/guinee-bissau

                                 ************

Vanaf 2 augustus 2017 onderhoudt EuroAtlantic helaas geen vluchten Lissabon-Bissau-Lissabon meer op woensdag. Gelukkig blijven de vluchten op de vrijdag gehandhaafd. De maatschappij - en dan spreek ik uit frequente eigen ervaring - laat wat betreft reiscomfort (beenruimte !), vliegtijden, vluchtduur, service en toegestane bagage TAP en Royal Air Maroc ver achter zich. Wat mij betreft de grootste voordelen zijn dat het bij euroAtlantic om dagvluchten gaat, dat die vluchten direct zijn en dat in de economic class 60 kilogram bagage is toegestaan, 3 x 20 of 2 x 30 kilogram (bij anderen hoogstens 2 x 23).

                                                                 ************

Vanaf 28 maart 2017  vliegt de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP ook op maandag Lissabon-Bissau v.v.. Op 1 december j.l. had de TAP deze vluchten al hervat op de dinsdag en de vrijdag, nu komt er dus de maandag bij. De vluchttijden zijn: Lissabon - Bissau vertrek 19.20 - aankomst 22.45; Bissau - Lissabon vertrek 23.45 - aankomst de volgende morgen 05.00. Daarmee is men driemaal per week in 7 uren reizen van Amsterdam in Bissau v.v.

************

Op 5 augustus 2016 werd bekend gemaakt dat vanaf 1 december 2016 de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP weer rechtstreekse vluchten Lissabon-Bissau v.v. zal gaan onderhouden. TAP zegde de samenwerking met Guiné-Bissau per 10 december 2013 op, omdat op die dag een lid van de “overgangsautoriteiten” vergezeld van militairen de crew van TAP gedwongen had om 74 Syriërs met valse papieren van Bissau naar Lissabon te transporteren. Het land werd toen geregeerd door een "overgangsregering" die na de staatsgreep van mei 2012 was geinstalleerd. Zowel Portugal als de Europese Unie reageerden toen zeer kritisch op dit haperen van de internationale veiligheids-voorschriften.  (zie op de  pagina "2013")

************

Vanaf 28 oktober 2015 onderhoudt euroAtlantic een winterdienst van directe vluchten Bissau-Lissabon en Lissabon Bissau op woensdag en vrijdag (enkele reis € 625, retour € 715):

Lissabon vlucht YU351 - 09:00 uur - aankomst Bissau 13:25 uur (local time)
Bissau vlucht YU352 -16:00 uur - aankomst Lissabon 20:00 uur (local time)

voor informatie en boeking:  http://www.euroatlantic.pt 

N.B.: de directe vluchten Bissau-Lissabon v.v. van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP zijn na het conflict in december 2013 (zie pagina "2013") nog steeds niet hervat.

                                                             ************

Op 11 juni 2015 kondigde de staatssecretaris van Transport en Communcatie  João Bernardo Vieira de oprichting van een Guiné-Bissause  vliegmaatschappij aan: Air Guine Bissau;  het zal in eerste instantie gaan om twee vliegtuigen die zullen vliegen  op Lissabon en Praia; als aan alle voorwaarden voor het goed  functioneren van de maatschappij voldaan is - naar verwachting binnen  twee jaar - zal er voor het eerst sinds lange tijd weer sprake zijn van  directe vluchten Bissau-Lissabon vice versa.

 

 
Vanaf 3 juni 2015 vliegt de Kaapverdiaanse luchtvaartmaatschappij TACV weer op Bissau (op woensdag en vrijdag Praia-Bissau-Praia) en Recife (Praia-Recife-Praia). Bovendien vliegt zij deze week voor het eerst op de V.S. (Provence).


Vanaf 17 maart 2015 vliegt Euro Atlantic Airways niet alleen op vrijdag, maar ook op dinsdag rechtstreeks van Lissabon naar Bissau v.v.; op beide dagen om 09.00 uur vertrek uit Lissabon en om 15.45 uur vertrek uit Bissau; Euro Atlantic is nog steeds de enige maatschappij die rechtstreekse vluchten onderhoudt.

 

 
Op  dit moment - maart 2015 - onderhouden Royal Air Maroc, Asky,  Senegal Airlines, Gambia Bird niet-directe vluchten naar en  van Bissau.


Op 30 december 2014 werd in the Gambia een poging tot staatsgreep verijdeld; wie overweegt om over Banjul naar Guiné-Bissau te reizen, wordt geadviseerd het reisadvies van BuZa te lezen (www.rijksoverheid.nl); momenteel, 4 januari, wordt geadviseerd Banjul te mijden (zie ook sitepagina "guine-bissau in 2015").

 


Op 10 december 2014 verklaarde de voorzitter van de Portugese  luchtvaartmaatschappij TAP, Fernando Pinto, dat de maatschappij de  vluchten van en naar Bissau niet zal hervatten, omdat er weinig vraag  naar zou zijn; dat is volgens hem te verklaren door de omstandigheid dat  andere maatschappijen op Bissau zijn gaan vliegen, nadat de TAP op 10  december 2013 besloten had de vluchten voorlopig te annuleren (zie op de  pagina "guiné-bissau in 2013"); er zal begin 2015 een nieuwe evaluatie  plaatsvinden m.b.t. de vraag naar de directe vluchten Lissabon-Bissau  v.v. door de maatschappij;

De staatssecretaris van Transport en Communicatie  en de minister van Financiën verklaarden begin december dat de prijs voor  een retourticket economy class Bissau-Lissabon niet meer mag kosten dan  500.000 CFA (750 euro);


Vanaf 14 november 2014 zijn er directe vluchten Lissabon-Bissau met Euro Atlantic Airways. Sindsdien is het voor het  eerst sinds 10 december 2013 weer mogelijk om rechtstreeks van en naar  Lissabon en Bissau te vliegen. Voor meer informatie en voor boekingen:  www.euroatlantic.pt of +351218437040 

                                 
Vanaf 1 april 2014 doet de Gambiaanse luchtvaartmaatschappij Gambia Bird  op dinsdag en donderdag Bissau aan op haar diensten van en naar Banjul  (Gambia) over Conakry (Guine-Conakry) en Dakar (Senegal). Daarmee is  Bissau met drie andere Westafrikaanse landen direct verbonden. Gambia  Bird onderhoudt ook vluchten naar drie Europese steden: Londen, Milaan  en Barcelona.