GUINÉ-BISSAU   

    feiten, impressies en beelden       

21 november 2019 

Een door BuZa op mijn spoor gezette Nederlander, die afgelopen jaar voor het eerst Guiné-Bissau bezocht en onder de indruk was, zoals iedereen die hier voor het eerst binnenkomt en rondkijkt, is op zoek naar andere Nederlanders die hier een project hebben, om hem met raad en daad bij te staan bij wat hij hier zou willen doen: iets wat er toe doet voor mensen die hulp kunnen gebruiken, vooral als het gaat om het bouwen van wat nodig is. Misschien zijn er vruchtbare samenwerkingen mogelijk met andere Nederlanders. Hij is eind januari/begin februari in Tombali. Wie contact met hem wil, late het me weten en ik speel het door aan hem. Mail naar info@renegussenhoven.com.                                                                            ****************** 

19 september 2019

De Stichting Sanjuna gaf haar nieuwsbrief september 2019 uit:

****************************************

9 september 2019 

Na het vertrek van onze ambassadeur Theo Peters van Senegal naar Japan, waar we hem en zijn gezin veel plezier en succes toewensen, is nu in Dakar ambassadeur geworden mevrouw Joan Wiegman (foto van BuZa). We wensen ook haar veel plezier en succes en hopen haar hier eens te ontmoeten. Net als haar voorgangers is zij niet alleen ambassadeur van Senegal, maar ook van Guiné-Bissau, Kaapverdië, Guiné (Conakry), Gambia en Mauritanië. Al deze landen hebben een honorair consul, maar “wij” al een jaar niet. Theo Peters meldde kort geleden - zie 2 juli hieronder - dat het de bedoeling is dat we hier toch weer een honorair consul zullen hebben. Ik heb aan Joan Wiegman per e-mail ook al aandacht gevraagd voor onze consulaire leemte. De ambassade in Dakar is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op +221338292121. De consulaire afdeling is op maandag, woensdag en donderdag geopend van 9.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 - 12.00 uur. Email: dak@minbuza.nl .

                                                                                  *****************************

2 juli 2019

Op de site en de app van BuZa staat al geruime tijd te lezen dat “per 1 september 2018 het honorair consulaat in de hoofdstad Bissau tijdelijk gesloten” is. Nu is tijdelijkheid natuurlijk iets betrekkelijks, maar 10 maanden vind ik zelf best wel een beetje lang, bijna Guiné-Bissaus lang. Dus ik heb onze man in Dakar, ambassadeur Theo Peters, om opheldering gevraagd. Komt er helemaal nooit meer een consulaat in Bissau of misschien toch nog wel een keer en indien zo, wanneer dan. Hij antwoordde al snel dat het nog steeds de bedoeling is hier weer een HC (honorair consul) aan te stellen, maar dat het allemaal wat langer duurt dan voorzien. Dankjewel Theo voor je heldere antwoord. En we wachten nadere berichten af. 

                                             ************

23 juni 2019

De Nederlandse arts Jan Vincent Kuyvenhoven won op het Amsterdamse AVfestival de 1e prijs in de Perfect Shot Wedstrijd met onderstaand fragment uit zijn film over Empada in Guiné-Bissau:

            http://www.youtube.com/watch?v=_G0MyBhUiDg&feature=youtu.be          


***********

10 mei 2019 

De Stichting Sanjuna (zie 17 februari) vierde onlangs haar 5 -jarig bestaan. Voorzitter Jan Vincent Kuyvenhoven maakte in verband daarmee een bezienswaardige filmische impressie op locatie in Empada, die op YouTube te zien is:

www.youtube.com/watch?v=pev0rIbb0GY

Still uit de film van Jan Vincent Kuyvenhoven


****************

17 februari 2019

De Stichting Sanjuna verzond haar nieuwsbrief:


 **********

4 februari 2019

De Stichting Chimbo publiceerde haar nieuwsbrief 2018:

**********

13 januari 2019

Nu Nederland sinds het ontslag van honorair consul Jan van Maanen - zie 15 november 2018 - hier geen vertegenwoordiging meer heeft, kunnen hier wonende Nederlanders en Nederlandse bezoekers bij vragen en moeilijkheden terecht bij de ambassade in Dakar. Onze man daar is ambassadeur Theo Peters (foto: BuZa). De ambassade is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op +221338292121. De consulaire afdeling is op maandag, woensdag en donderdag geopend van 09.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 - 12.00 uur. Email-adres: dak@minbuza.nl.

**********